Voorlichtingenzo.jouwweb.nl

fases zwangerschap

Week 1:

In deze week ben je voor de laatste keer ongesteld. Deze week word wel de eerste week genoemd maar eigenlijk ben je nog niet zwanger, de zwangerschap begint na de eisprong als de eicel bevrucht word. (dat is ongeveer over 14 dagen) Vanaf de bevruchting duurt de zwangerschap 38 weken.

 

Vanaf de bevruchting duurt een zwangerschap 38 weken, maar omdat de meeste vrouwen niet weten wanneer ze precies bevrucht worden, houden de doctoren de eerste dag van je laatste menstruatie aan als begin van de zwangerschap.
Deze datum is meestal bij de meeste vrouwen wel bekend. Vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie duurt het (bij een cyclus van 28 dagen) nog 14 dagen voordat je werkelijk zwanger bent.
Doordat de doctoren dus rekenen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, tellen ze bij de zwangerschap 40 weken om tot de uitgerekende datum te komen.

 

Week 2:

Rond dag 14 van je cyclus (bij een cyclus van 28 dagen) heb je eisprong. Als je zwanger wilt worden moet je vrijen in de dagen voor je eisprong. Het beste is om de dag voor je een eisprong hebt, gemeenschap te hebben. Als je meer vaginale afscheiding krijgt, is dat een teken dat je eisprong eraan zit te komen. Zaadcellen kunnen tot 72 uur overleven. Een eicel leeft maar 12 tot 24 uur. Zaadcellen doen er ongeveer 10 uur over om van de vagina naar de eileider te komen. In de eileider vindt de bevruchting plaats. Heb je dus pas gemeenschap op de dag dat je een eisprong hebt, dan is de kans groot dat de eicel al is afgestorven op het moment dat de zaadcellen de weg hebben afgelegd naar de eileider.

 

Week 3:

Eind vorige week of begin deze week vindt de bevruchting plaats. Er komen bij een zaadlozing miljoenen zaadcellen vrij, is er maar 10% de eileider bereiken en maar 1 zaadcel lukt het om de eicel te bevruchten. Wanneer de eicel bevrucht is, sluit de wand van de eicel zich en wordt deze ondoordringbaar voor andere zaadcellen.
Één eicel wordt dus altijd maar door één zaadcel bevrucht. Tweelingen ontstaat dus niet door een dubbele bevruchting van één eicel.
Eind van deze week het bevruchte eitje aankomen in de baarmoederholte en zich proberen in te nestelen. Als het de bevruchte eicel niet lukt om zich in te nestelen, sterft het af en zul je gewoon ongesteld worden zonder te weten dat je toch heel even zwanger bent geweest.

 

Week 4:

Wanneer je zwanger bent, blijft deze week je menstruatie uit. Je kunt een test kopen om te kijken of je zwanger bent.  Op de dag dat je normaal ongesteld zou zijn geworden, kun je voor het eerst een zwangerschapstest doen. De testen meten de hoeveelheid HcG (het zwangerschapshormoon) in je urine. Het komt voor dat de test aangeeft dat je niet zwanger bent terwijl je het toch bent. De hoeveelheid zwangerschapshormoon is dan nog te laag om te meten. Probeer het over een paar dagen nog een keer.
10-11 dagen na de bevruchting is de eicel volledig ingenesteld in de wand van je baarmoeder. Ongeveer 13 dagen na de bevruchting begint de placenta zich te ontwikkelen. De bloedvaten van de vrouw maken contact met de ontwikkelende bloedvaten in de placenta. De baby krijgt zijn voeding nu nog via de dooierzak. Deze dooierzak gaat later weg tijdens de zwangerschap als de placenta helemaal ontwikkeld is.

Onder de dooierzak zit  de driebladige kiemschijf. Dit is een schijf waaruit de baby ontstaat.  Uit iedere schijf ontstaan andere organen. Het hartje word nog niet ontwikkeld. Dus stroomt er ook nog geen bloed.

 

Week 5:

Je bent nu echt zwanger. De baby is nog maar 0.1 tot 0.2 mm klein. Je noemt de baby nu een embryo. Nu ontstaat er een hoofd en een staarteinde. Aan het eind van deze week begint het eerste deel van het hartje te komen, en het gaat ook al kloppen. Ook komt er een deel van het zenuwstelsel.

 

Nu dat je zwanger bent voel je erg misselijk.


Week 6:

De baby is nu ongeveer 5 mm lang. Het hartje klopt ongeveer 65 slagen per minuut. Deze week ontstaat er een verbinding tussen het hart en de bloedvaten. De navelstreng ontstaat en vanaf deze week krijgt de baby voeding en zuurstof via de navelstreng van de moederkoek.

 

De dooierzak verdwijnt langzaam. Het begin van de ogen komt ook deze week. Ook ontstaan er kleine stompjes waar later de armen komen. Ook beginnen de longen, nieren, darmen, lever en de blaas te groeien. De baby lijkt nu een beetje op een garnaaltje.

 

Week 7:

Aan het eind van deze week is de baby ongeveer 7 mm lang. De armen lijken op peddels en aan het uiteinde zitten de handen maar die lijken op de bladen van een peddel. De benen en voeten zijn iets later dan de armen, maar je kunt duidelijk zien dat het benen en voeten worden. De hersenen, het ruggenmerg en het zenuwstelsel zitten op zijn plaats. 50% van het embryo bestaat uit hart en hersenen. Het hart ligt nog niet in de borstkas. De oren beginnen zich te vormen. Ook de spieren en beenderen beginnen zich te ontwikkelen. De baby kan nog niet bewegen.

 

 

Week 8:

De baby is nu ongeveer 14mm lang (zonder de benen). De baby ziet er nu al echt uit als een klein mensje. Het hoofdje is rond maar de ogen zitten nog aan de zijkant. Het hoofd is bijna de helt van de embryo. De mond en de tong worden nu wel gevormd maar kan nog niet open. Aan de handen ontstaan vingers en lijken dus niet meer op peddels maar meer op zwemvliezen omdat ze nog niet los van elkaar zitten.

 

Week 9:

Het gezicht begint nu echt op dat van een mens te lijken. De neusholte is gevormd en ook de oogleden vormen zich deze week, maar die kunnen nog lang niet open. De reukontwikkelingen beginnen ook deze week. Wanneer de baby een jongetje is begint de penis te groeien maar die kun je op echo’s nog niet zien.

 

De botten worden langer en de tenen worden ook gevormd. De enkels en de polsen gaan zich ook ontwikkelen. De baby kan zich deze week zich voor het eerst een klein beetje bewegen. Deze bewegingen zijn onwillekeurig. De borstkas is nu gevormd en het hart ligt op zijn plaats. Ook de buikholte is klaar. De longen gaan zich langzaam ontwikkelen.


Week 10:

Vanaf nu heet de baby een foetus, en zo blijft hij ook heten tot de geboorte. De foetus is nog erg klein ongeveer 4cm (zonder de benen mee geteld) zit alles erop en eraan. De organen moeten zich wel nog verder groeien en ontwikkelen maar ze liggen op hun plaats.

 

De baby kan zich nu al goed bewegen, maar de vrouw merkt er nog niets van. Dat komt omdat de baby nog zo klein is en maar zachte bewegingen zijn. De spieren van de baby zijn nog in ontwikkeling en hebben weinig kracht.

 

Week 11:

De baby / foetus is nu 5 cm lang en 10 gram. De ogen zijn helemaal gevormd maar blijven nog steeds dicht.

 

Week 12:

Het hartje klopt nu 120 tot 160 slagen per minuut. Dat is ongeveer 2x zoveel als bij volwassenen. Er is nu een samenwerking tussen de hersenen en de spieren de baby kan zijn bewegingen nu coördineren.(De baby weet welke bewegingen hij/zij maakt.  Hij kan gezichten trekken, zijn vuistjes ballen en schoppen. De baby begint de functie van de longen te oefenen door adembewegingen te maken. Hierbij komt er geen lucht in zijn longen. Hij krijgt zijn zuurstof via de moederkoek, maar de oefening is wel nodig om de longen goed te kunnen ontwikkelen. In het mondje zijn de knoppen ontwikkeld waar later de tanden uit gaan groeien. De vingers krijgen nageltjes. 

De baarmoeder kun je ondertussen zelf voelen net boven het schaambot. Anderen zullen nog niet zien dat je zwanger bent. Dat buikje lijkt maar niet dik te willen worden. Bij een eerste kindje duurt het vaak wel tot 20 weken voordat anderen echt gaan zien dat je zwanger bent. (Dit verschild per persoon) Bij het 2de  kindje zul je waarschijnlijk al wel een zichtbaar buikje hebben. Dit komt omdat je buikspieren bij een tweede (of volgende) kindje veel sneller verslappen. Daardoor zet je buik al op terwijl de baarmoeder nog helemaal niet zo groot is.

Week 13:

Aan het eind van deze week is de baby helemaal gevormd. Nu moet de babay groeien en de functies van de diverse organen verder verbeteren. De longen zijn nog lang niet klaar maar wel volledig aangelegd en dat is met de meeste organen zo. Het is er allemaal, het werkt ook al maar nog lang niet zoals het zou moeten. Het lichaam van de baby is bedekt met fijne donshaartjes.  Als de baby op tijd geboren wordt, zullen de meeste van deze haartjes weer verdwenen zijn. Bij te vroeg geboren baby’s zie je vaak dat ze nog bedekt zijn met deze haartjes.
De nek is ondertussen ook volledig gevormd en de baby kan zijn hoofdje dus alle kanten op bewegen. De baby is nu ongeveer 7 cm lang.

De baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. Als er al een echo komt kun je zien dat de baby al goed is ontwikkeld. De kans op een miskraam wordt nu steeds kleiner.

 

Week 14:

De baby is nu ongeveer 45 gram en 8 cm lang (zonder de beentjes) De zwemvliesjes die tussen de vingers en tenen zaten zijn verdewenen. De baby kan nu ook al duimen. Meestal is het wanneer de baby met rechts duimt ook rechtshandig wordt en andersom. De ogen, neus, mondje en de oorschelpen zitten al op de goede plaats, dus lijkt het hoofd al op een echt mensenhoofdje. In verhouding met de foetus is het hoofdje nog erg groot. Ook de spieren gaan zich meer en beter ontwikkelen. De nek en rugspieren zijn nu al zo sterk dat de baby zijn hoofdje rechtop kan houden. De baby kan ook al plassen, de urine komt in het vruchtwater terecht. En de baby drinkt de heletijd het vruchtwater. Het vruchtwater word steeds opnieuw aangemaakt en er zitten geen bacteriën in. De teennageltjes beginnen ook al te groeien.

Week 15:

De foetus is ongeveer 9 cm lang en weegt 60 gram. De baby hoeft nu alleen nog maar te groeien. De botten worden steeds sterken. Het gehoor begint zich ook te ontwikkelen, de baby kan dus de hartslag en het darmgerommel van de vrouw horen.

 

Week 16:

De foetus is 10 tot 11 cm lang maar nog erg mager. De gehoorgang ontwikkelt zich steeds beter alleen de baby kan alleen nog de geluiden van de vrouw horen. Ondertussen zijn de benen langer geworden dan de armen. Het hoofdje is in verhouding nog erg groot, maar het verschil word steeds kleiner.

De baby heeft nog geen onderhuids vet, daardoor is hij/zij nog erg mager en de huid is doorschijnend. Je kunt door de huid heen de bloedvaten zien lopen.

 

Week 17:

Deze week kan de baby voor het eerst geluiden van buitenaf horen. Dit betekent dat ook dat extreme geluiden de baby kunnen laten schrikken en bij langdurig harde geluiden kan er gehoorschade ontstaan. Ook ontstaat er een vetlaagje op de huid van de baby, dat noem je huidsmeer. Dit beschermt de huid van de baby tegen het  vruchtwater en zorgt ervoor dat de huid zacht en heel blijft. Ook ontstaan er kussentjes in de vingers en krijgt de baby zijn eigen vingerafdruk. De baby kan zijn vingers nu ook buigen en een vuistje maken. Als de baby goed licht kan een doctor op een echo het geslacht zien.


Week 18:

De foetus is nu al weer 14 cm lang en 200 gram. De verbindingen tussen de zenuwen en de spieren worden beter, dit betekent dat de baby nu bewegingen bewust kan gaan uitvoeren. De baby kan de hik krijgen, dit kan wel een half uur duren. De oogleden zijn nog steeds gesloten, maar de baby reageert wel op het licht. Als er scherp licht op de buik word geschenen dan zal de baby zijn/haar handen voor de ogen doen.

 

Week 19:

Deze week weegt de foetus ongeveer 250 gram en is 16 cm lang. Ook gaat de baby smaken erkennen, als de moeder iets zoets eet dan word het vruchtwater ook zoet e zal de baby meer van het vruchtwater gaan drinken. Eet de moeder iets wat bitter is drinkt de baby even niet meer van het vruchtwater omdat hij /zij bitter niet lust.

 

Week 20:

De baby is nu ongeveer 25 cm lang met de beentjes erbij opgeteld, en weegt ongeveer 300 gram. De baby zit nu met zijn gewicht op de helft voor bij de geboorte, maar met het gewicht maar op ongeveer 15%. De baby kan vanaf nu zelf zijn/ haar positie gaan bepalen,als hij/zij niet lekker ligt gaat hij anders liggen. De ogen van de baby staan nu recht naar voren en de baby kan gezichten trekken. Ook groeien de hersenen deze week snel, deze zullen ook blijven groeiden tot dat ze 5 jaar zijn. De baby slaapt ongeveer 20 uur per dag, maar is ook heel vaak korte tijden wakker.

 

Week 21:

De tandknoppen voor de volwassen tanden komen nu achter de knoppen van de melktanden. De huid is ondertussen niet meer doorzichtig. Er worden witte bloedlichaampjes gemaakt die belangrijk zijn voor het afweersysteem.
De longen blijven zich verder ontwikkelen, maar krijgt zijn of haar zuurstof en voeding tot aan de geboorte via de navelstreng. Ook gaat de baby zich steeds meer bewegen, hij/zij maat 200 tot 300 bewegingen per dag.

Nu kan de baby echt dingen horen. Hij/zij  kan dus gaan reageren op harde geluiden. Als hij/zij de geluiden niet prettig vind gaat hij /zij erg bewegen. Maar de baby kan ook gaan wennen aan geluiden, bijvoorbeeld de stem van de vader en bepaalde muziek.

 

Week 22:

De baby is ongeveer 27 cm lang en weegt zo’n 450 gram. De baby hoeft nu eigenlijk alleen nog maar te groeien en het  geslacht van de baby is nu goed te zien. De huid van de baby is nu nog erg rimpelig, dat komt omdat er nog steeds geen onderhuids vet is.

 

Week 23:

Geluiden van buiten komen nu echt goed door bij de baby.De bloedvaten in de longen ontwikkelen zich. Deze bloedvaten heeft de baby na de geboorte nodig om zuurstof uit de lucht op te nemen en koolzuurgas af te geven.

Week 24:

De foetus is nu ngeveer 29 cm lang en 600 gram zwaar. Er is nog steeds geen onderhuids vet, maar dat begint te komen. De baby is nu volop in beweging. Hij heeft nog alle ruimte om rond te springen.

 

Week 25:

Niet veel bijzonders. Alleen kan de moeder beetje rugpijn beginnen te krijgen.

 

Week 26:

De baby is nu ongeveer 33cm lang en weegt ongeveer 800 gram. Doordat er nog niet veel onderhuids vet is, heeft de baby een rode kleur. Ook schijnen de bloedvaten nog door de huid heen. Deze week gaan de longen voor het eerst surfactant maken. Dit is een stof die ervoor zorgt dat de longblaasjes open blijven staan. Als die blaasjes opben blijven staan kan er pas zuurstof en koolzuur uitgewisseld worden.

 

Week 27:

Deze week kan de baby voor het eerst zijn oogjes opendoen. Ook hebben de oogjes al wimpers. Ook sturen de hersenen voor het eerst het ademcentrum en het temperatuurcentrum aan. Dat betekent dat als de baby nu geboren zou worden dat hij zelf zou kunne ademhalen. Maar er is nog te weinig surfactant, dus zal hij, zij erg veel moeite hebben met het ademen.

 

Het onderhuidsvet komt er ook weer beetje bij beetje erbij, wat er voorzorgt dat de huid minder rood word. Ook zorgt

 

Dit vet is nodig om de baby op temperatuur te houden na de geboorte. Een baby zonder onderhuids vet zou niet buiten een couveuse kunnen overleven.

 

Week 28:

De baby weegt nu ruim 1kilo. Ook groei hij/zij nog 200 gram per week. De longen van de baby zijn genoeg ontwikkelt om zuurstof op te nemen en koolzuur af te geven.

 

Week 29:

De baby begint antistoffen tegen bepaalde ziektes uit het bloed van zijn moeder te halen, daar door zijn pasgeboren baby’s beschermd tegen virussen. De baby heeft wimpers en wenkbrauwen. Hij / zij is ongeveer 36 cm lang en 1200 gram.

 

Week 30:

Nu is de baby ongeveer 1400 gram en 38 cm lang. Het onderhuids vet begint zich steeds meer af te zetten, hierdoor is de huid van de baby minder rimpelig, rood.

Ook hoort de baby meer geluiden.

 

Week 31:

De baby is 400  gram gegroeid (dat is dan 1800 gram) , en is 39 cm lang.  Hij/zij ligt in een foetus houding. Dat is opgerold met armen en meten gekruist. Bewegingen worden minder zwaar omdat de minder ruimte heeft.

Week 32:

De foetus is ongeveer 2.5 kilo en 40 cm lang. Ook word de baby / foetus steeds rustiger. Maar sommige baby’s schoppen de moeder van binnen bont en blauw dor te weinig ruimte.

 

Week 33:

De baby is ongeveer 42 cm en ongeveer 2 kilo. Slecht slapen is een veer voorkomend probleem.

 

Week 34:

43 cm en ongeveer 2200 gram is de baby nu. De baby is vaak al ingedaald waardoor de baby steeds groter wordt, want hij heeft meer ruimte in te groeien.

 

Week 35:

44  cm en 2400 gram is de baby nu ongeveer. Hij of zij zit met de kont naar boven.

 

Week 36:

Ruim 2.6 kilo is de baby nu. De dons haartjes die de baby bedekte vallen af en sommige baby’s houden ze wat langer. Als de baby nu worde geboren heeft hij/zij overlevingskansen.

 

Week 37:

De baby kan vanaf nu komen meestal is dat niet zo maar het kan. Je kunt af en toe pijn hebben maar dat betekend niet dat de baby al komt. Ook kun je vaak een harde buik krijgen of last van voorweeën.

 

Week 38:

Alles moet klaar liggen want je kunt elk moment bevallen.


Week 39:

Van harde buiken krijgt de vrouw steeds meer last, en die zijn ook erg pijnlijk. Deze voorweeën geven GEEN ontsluiting.

 

Week 40:

Maar 4% van de vrouwen bevallen op de uitgerekende datum. Als het later dan de uitgerekende datum is noemen we dat “overtijd”. Een normale zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Dus na 42 weken ben je echt overtijd.

 

Een bevalling begint meestal met weeën. En daarna breken de vliezen maar het kan ook andersom gebeuren. Als je vliezen breken verlies je meestal steeds maar een klein beetje vruchtwater. Vooral als het hoofdje als is ingedaald verlies je vaak een klein beetje tegelijk. Je kunt zeggen dat het hoofdje als een soort stop werkt.

 

Week 41:

De meeste vrouwen worden nu ongeduldig want ze willen dat de baby komt.

 

Week 42:

Als je op de 42 weken zit is het echt wel tijd om te bevallen. Dit kan door een ingeleide bevalling.